Blogg

Har du en elefant i din organisation?

Publicerad av Jonas Goude på 2018-feb-16 09:48:44

Applikationer är numera en angelägenhet utanför IT-avdelningen. Alla företag är idag mer eller mindre beroende av applikationer av olika de slag, man kan nästan säga att alla företag är mjukvaruföretag,

Läs mer

Kategorier: IT budget, Infrastruktur, Central Infrastruktur, molntjänster, verksamhet, digitalisering

Hur kommer molntjänster att förändra ledarskapet?Del 3 av 3

Publicerad av Peter Tötterman på 2018-feb-16 09:00:00

1967, tidigt i det som skulle kallas den tekniska revolutionen, hade John Culkin (en amerikansk professor och tidigare präst) en lysande insikt.

Läs mer

Kategorier: verksamhet, digitalisering

Hur kommer molntjänster att förändra ledarskapet?Del 2 av 3

Publicerad av Peter Tötterman på 2018-feb-13 08:13:19

I Del.1 i denna serie skrev jag om vad som troligen kommer att förändra ledarskapet och hur ledarskapet förändras genom tillgång till större mängder information och analys.

Det troliga resultatet av övergången till molnet kommer påverka hur produkter och tjänster är utformade; Ett nära samarbete mellan företagets IT-avdelning och andra affärsenheter, inklusive försäljning, finansiering och prognostisering; mer kundinteraktion och att gemensamt utveckla produkter till sina konsumenter. 

Läs mer

Hur kommer molntjänster förändra ledarskapet?

Publicerad av Peter Tötterman på 2018-feb-09 15:29:36

DEL1 av 3.
xNya teorier och praxis skapas ofta från de möjligheter som ny teknik erbjuder. Den nya tekniken skapar innovation och ideér för omstrukturering av ”Vi gör som vi alltid gjort” cementerade rutiner och processer.


Läs mer

Kategorier: Migrera till molnet, molntjänster, azure, verksamhet

Demokratisering av artificiell intelligens

Publicerad av Peter Tötterman på 2018-feb-06 15:50:25

Demokratiseringen av Artificiell Intelligens

Vad händer när Artificiell Intelligens finns tillgängligt för alla?

aibild.jpg

Läs mer

Kategorier: digitalisering

digitalisering kräver nytt tankesätt kring IT-infrastruktur

Publicerad av Peter Tötterman på 2017-sep-21 09:58:53

Det går en våg, eller en vind om du så vill över planeten jorden just nu och självklart menar jag inte de kraftiga orkaner som härjar i USA med omnejd. Det jag menar är ordet DIGITALISERING. Vad menas egentligen med digitalisering? Varför skall jag bry mig om det, och varför skall du anpassa en fungerande lönsam verksamhet till denna digitalisering?

Den digitala revolutionen har förändrat vårt synsätt på själva IT-infrastrukturen, från att ha varit tillägnat det teknik- och i framkant moderna företaget som en taktisk och kostnadsbesparande del av affärsverksamheten till att idag ha en avgörande strategisk roll. Kundernas större krav på anpassning till deras nya köpbeteende till företag som kämpar med nya konkurrenter som tidigare ansågs tillhöra annan bransch eller vara ett icke hot.

Läs mer

Kategorier: Användarupplevelse, Outsourcing, Effektivitet, Central Infrastruktur, Backup, molntjänster

Självkörande bilar och Nya fabriker i Sverige som skall bygga Amazon

Publicerad av Peter Tötterman på 2017-sep-14 14:46:09

Det finns snart inga gränser för vad som är verklighet och vad som är fantasi. Dagligen rapporteras det om nya framsteg med självkörande bilar, en kollega på jobbet konstaterade att det vore en dröm för trötta idrottsföräldrar att slippa köra fram och tillbaka till alla träningar och matcher. Vem vet vi kanske inom en snar framtid får se förarlösa bilar med barn i träningskläder åkandes till och från aktiviteter. Föräldrarna kan jobba ännu mer övertid och följa bilen med Appen, "where is my car?".

Läs mer

Kategorier: framtid, molntjänster, amazon, azure, google, verksamhet, digitalisering, konkurrens

Nästa generationens datorer är förbi Science Fiction - Är raketforskare våra nästa tekniker?

Publicerad av Peter Tötterman på 2017-sep-07 07:09:00

I min omvärldsbevakning är det både spännande och overklig läsning ibland orkar man inte läsa längre, ungefär som svaren i Illustrerad Vetenskap till de svåra uppgifterna längst bak i tidningen, man förstod nog inte ens frågan. Fastnade häromdagen för en artikel om kvantdatorn. Tilltvingat för att vi har nått gränsen för hur små transistorer kan bli som till stor del är beståndsdelen i en traditionell dator. Vi är nämligen nere på atomers storlek och närmast liknelse (förlåt experter) för en lekman är att man inte kan bygga ett rör som är mindre än en vattenmolekyl. Då föds iden om en kvantdator, där all logik som hittills funnits med "ettor" och "nollor" sätts ur spel. I en kvantdator kan ett tillstånd i logiken vara "Noll" eller "Ett" eller supervärde "Både och" och värdet bestäms inte förrän man mäter det? Låter det krångligt? Det heter förresten inte BITs & Bytes längre utan QuBits

Läs mer

Kategorier: Insider, Användarupplevelse, Migrera till molnet, Säkerhet, Kunskap, Sociala Medier, Radar Excecutive Summary

Avancerade affärsmodeller utvecklas i molnet

Publicerad av Peter Tötterman på 2017-aug-31 10:51:14

För ungefär fem år sedan började företag se över och effektivisera sin IT infrastruktur med syftet att sänka sina kostnader. Att flytta det som gick och det man fick, till molntjänster var både banbrytande och extremt lönsamt då kostnaderna var en bråkdel av det man tidigare investerade i ny IT.

Läs mer

Kategorier: IT budget, Användarupplevelse, Migrera till molnet, Outsourcing IT, Effektivitet, Central Infrastruktur, Internet of Things

GRATTIS TILL GULDET TRE KRONOR

Publicerad av Peter Tötterman på 2017-maj-22 08:40:16

Vi alla på ITF - Svensk IT funktion, vill skicka ett stort GRATTIS till TRE KRONOR för VM Guldet 2017. ITF och Svenska Hockeyförbundet har sedan lång tid tillbaka arbetat tillsammans gällande IT lösningar för deras verksamhet. Från och med i år är vi också stolt sponsor av Svenska Hockeyförbundet och dess aktiviteter, det känns idag extra bra i hjärtat och själen.

Läs mer