Blogg

Demokratisering av artificiell intelligens

Demokratiseringen av Artificiell Intelligens

Vad händer när Artificiell Intelligens finns tillgängligt för alla?

aibild.jpg


AT&T (Amerikanskt telekombolag), jobbar på att göra AI-teknik (Artificiell Intelligens) allmänt tillgänglig i hela företaget, speciellt för dem som inte har en systemvetenskaplig bakgrund och inte ens vet hur man programmerar. Kanske kan man leka med frasen "demokratisering av AI."
Själva plattformen för att lyckas med det här är att bygga en användarvänlig plattform med ”peka och klicka verktyg” som gör det möjligt för företagets medarbetare att bygga sina egna AI-applikationer.

Många företag försöker idag ta itu med en avgörande:
Den allvarliga bristen på AI-talang.

Enligt beräkningar finns det i rundatal 10–15 000 programmerare i världen som har den nödvändiga expertisen för att utveckla avancerade AI-algoritmer.
Men det är knappt en droppe i havet för vad företag kommer att behöva i framtiden för att klara av sin produktivitet.
En Artificiell Intelligent plattform kommer ge möjligheten för de företag som saknar den tekniska kunskapen och erfarenheten idag, att använda den i sin verksamhet som stöd och beslutsunderlag.
Demokratiseringen av AI kommer att förändra och möjliggöra för medarbetare att utveckla sina egna AI-applikationer för att utföra sitt jobb smartare och effektivare. Det kommer också göra det möjligt för mindre företag att bygga och sälja tjänster som hittills begränsats till stora företag.
Ett exempel på hur teknik och datorprogram som idag anses som en självklarhet i företag och som hjälpt till att demokratisera avancerade analyser är kalkylprogram (Excel, Lotus 123). Det gör att även de minsta företagen och privatpersoner kan göra avancerade analyser som tidigare bara kunde göras på stordatorer och var förunnat stora företag.

Skrämmande att tänka på när alla skall och kan börja ”fippla” med egna AI-tekniker som kanske spårar ur och tänder i gnista till ett världshaveri och jordens undergång. Så långt kommer det nog aldrig att gå, men för den enfaldige är allting lätt och därmed farligt.

 

Publicerad av Peter Tötterman på 2018-feb-06 15:50:25


Peter är marknadschef och affärsutvecklare på ITF. Han brinner för nyttan av IT i företag och är ofta bryggan mellan IT och verksamheten. Visionär och strategisk lagd men med båda fötterna på jorden.

Hitta Peter Tötterman på:

Ämnen: digitalisering