Blogg

Nästa generationens datorer är förbi Science Fiction - Är raketforskare våra nästa tekniker?

I min omvärldsbevakning är det både spännande och overklig läsning ibland orkar man inte läsa längre, ungefär som svaren i Illustrerad Vetenskap till de svåra uppgifterna längst bak i tidningen, man förstod nog inte ens frågan. Fastnade häromdagen för en artikel om kvantdatorn. Tilltvingat för att vi har nått gränsen för hur små transistorer kan bli som till stor del är beståndsdelen i en traditionell dator. Vi är nämligen nere på atomers storlek och närmast liknelse (förlåt experter) för en lekman är att man inte kan bygga ett rör som är mindre än en vattenmolekyl. Då föds iden om en kvantdator, där all logik som hittills funnits med "ettor" och "nollor" sätts ur spel. I en kvantdator kan ett tillstånd i logiken vara "Noll" eller "Ett" eller supervärde "Både och" och värdet bestäms inte förrän man mäter det? Låter det krångligt? Det heter förresten inte BITs & Bytes längre utan QuBits

Så här går det till:
D-Wave One är ett av de företag som enligt dem själva har världens första komersiella Kvantdator, den kommer utrustad med en 128-qubit processor som har designats att köra diskreta optimeringsberäkningar. En "qubit" är basenheten i kvantinformation och analogt med en "bit" i konventionella datorer.

Processorn använder quantum annealing för att utföra beräkningarna, vilket är en matematisk operation där extrempunkterna av en funktion bestäms av ett givet set av diskreta lösningar. Det görs genom en process som är ganska lik kvantfluktuationer, ett fenomen som bestäms av Heisenbergs osäkerhetsprincip. Enligt D-Wave så kan datorsystemet hantera i stort sett vilken AI-applikation som helst som kan översättas till ett "Markov random field".

Bildresultat för d-waveEtt system av D-Wave One kostar omkring 10 000 000 dollar.

Hängde ni med, inte jag i alla fall, puh!
Jag erkänner, kämpar ibland med sonens matematikläxor och TV programmet "Är du smartare än en femteklassare".
Vi har utmaningar idag med att förklara för företagsledare hur och vad de skall använda tekniken till, digitaliseringen går fort.
Ser framför mig när de som i framtiden skall sälja dessa, sitta och förklara ovan specifikationer och dess fördelar för verksamhetens fortskridande. 
Alla är oerhört exalterade över denna nya typ av beräkningsdatorer som hör och häpna kan knäcka RAS krypteringsalgoritmen på ett par sekunder. Den måste bara lära sig algoritmen först som RAS bygger på, det verkar vara svårare än själva uträkningen. Ungefär som att vara snabbast i världen med att slå ihop två ettor, men inte förstå addition, själva tolkningen av sitt eget handlande. Men de som jobbar med kvantfysik hävdar att om man tror sig förstå kvantfysik, så har man inte förstått den. Varför då hålla på med detta? Det är ju meningslöst!

Följande resonemang tycker jag är bra och som jag ibland måste repetera för mig själv för att hålla alla dörrar öppna.

"Vad som är meningslöst är bara en fråga om perspektiv. När vi uppfattar något som meningslöst eller dumt är det bara för att vi blir påminda om våra begränsningar. Då har vi hittat något som inte passar in i vårt vanliga sätt att tänka. Det nya känns alltid besvärligt, för då tvingas vi förändra något som vi vant oss vid." 

Detta särskiljer geniet som aldrig låser sig eller begränsas av vad han eller hon redan tror sig veta.
Tänk på det nästa gång du står och tycker någon är knäpp eller galen eller hör något nytt. Med vilket perspektiv betraktar du situationen?
Vi på ITF har enligt mig alltid varit framme och tänkt nytt, när företaget startade för snart 20år sedan döptes det till Svensk IT Funktion. Det tog nästan 20år och idag är IT som funktion det hetaste som finns. Kanske borde kontakta D-Wave och höra om de har någon representant i Sverige :-). 
 

Läs om våra utmanande erbjudanden, klicka på respektive namn.
NOLLVISION
Ny IT-Miljö, utan en enda krona i investering

FLEXIBEL FUNKTION:
IT som följer verksamhetens behov i upp och nedgång. 

BAS IT - AGIL IT:
Vilken IT tillför mest till verksamheten och vilken kan vi spara kostnader genom att lägga ut som funktion.

                                         www.itf.se

Publicerad av Peter Tötterman på 2017-sep-07 07:09:00


Peter är marknadschef och affärsutvecklare på ITF. Han brinner för nyttan av IT i företag och är ofta bryggan mellan IT och verksamheten. Visionär och strategisk lagd men med båda fötterna på jorden.

Hitta Peter Tötterman på:

Ämnen: Insider, Användarupplevelse, Migrera till molnet, Säkerhet, Kunskap, Sociala Medier, Radar Excecutive Summary