Blogg

Självkörande bilar och Nya fabriker i Sverige som skall bygga Amazon

Det finns snart inga gränser för vad som är verklighet och vad som är fantasi. Dagligen rapporteras det om nya framsteg med självkörande bilar, en kollega på jobbet konstaterade att det vore en dröm för trötta idrottsföräldrar att slippa köra fram och tillbaka till alla träningar och matcher. Vem vet vi kanske inom en snar framtid får se förarlösa bilar med barn i träningskläder åkandes till och från aktiviteter. Föräldrarna kan jobba ännu mer övertid och följa bilen med Appen, "where is my car?".

Bildresultat för amazonvolvo

För er som trodde att Volvo Amazon skulle börja tillverkas igen så måste jag göra er besvikna. Jag talar ju självklart om jätten Amazon, detta internetbaserade företag som började med böcker och nu blivit ett mäktigt Amerikanskt företag med konkurrerande verksamhet runtom hela världen med många strängar på sin lyra. En av strängarna är IT produktion. Vi har länge sneglat över Atlanten och hört talas om detta AWS (Amazon Web Services) och senast på vårt stora molnseminarie hade vi med AWS på scen där de fick frågan när de skulle etablera sig i Sverige. Då fanns det inga officiella planer och som talespersonen sa, vi börjar ju inte med några servers i ett rack, vi börjar med att hälla ut betong på en fotbollsplan och sen bygger vi därifrån. Det är alltså ingen småsatsning och då minns jag att jag stod och tänkte, finns det verkligen underlag i lilla Sverige att de överhuvutaget skall se åt vårt håll? Får vi nöja oss med någon hall i Europa för att få till gång till deras utbud. Men tidigare i år annonserade AWS att nu storsatsar men i Sverige och bygger tre stycken datacenterhallar i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm. Du läste rätt, inte Stockholm, Göteborg och Malmö. Microsoft och Google som har liknande tjänster men är ursprunget från mjukvaruhållet till skillnad från Amazon som helt enkelt erbjuder IT produktion i molnet, med färdiga plattformar för i stort sett allt.

AWS SUMMIT STOCKHOLM
När AWS summit gick av stapeln så passade näringsminister Mikael Damberg, S, som invigde konferensen – att tacka den amerikanska jätten för att ha valt Stockholmsregionen:
– Jag är här för att tacka AWS. Vi ska vara ledande på innovation och underlätta för svenska företag att ligga i framkant i det digitala skiftet - och den här etableringen kommer att hjälpa till med det. Vi ligger i framkant, men för att förbli konkurrenskraftiga måste vi öka takten i det digitala skiftet.

En till synes skicklig talskrivare hade alltså komponerat ihop några meningar som fick ministern att verka insatt i Sveriges IT- utmaningar när det gäller företag.
Vi som dagligdags träffar kunder och möter motstånd i vårt resonemang om precis samma sak, nämligen att digitaliseringen går så fort att många inte ser eller väljer att inte se vad som krävs för att upprätthålla konkurrenskraften i sina företag förrän det är för sent. Vi har bolag som Uber Taxi och AirBnB, två bolag som bara existerar i molnet, hos Amazon kanske?
Om jag hade frågat någon av de etablerade Taxibolagen i Stockholm för något år sedan om de trodde att ett Internetbolag som inte finns fysiskt, inte har egna bilar eller förare skulle bli en seriöst konkurrerande verksamhet mot deras taxirörelse, hade jag nog fått gå ut med en idiotstämpel. Taxirörelse utan bilar och förare, han kan inte vara riktigt klok. AirBnB har inga hotell eller fastigheter.

HJÄLP VAD GÖR VI NU?
Då börjar Skattemyndigheten att jaga skattesmitare, vart tar pengarna vägen, vem äger vad, arbetsgivare - vem är det? 
Helt plötsligt kringås en hel bransch och landets mycket väl etablerade rutiner och processer över en natt,  de står och slår luftsvingar mot något som kallas molntjänster och microflöden av betalningströmmar mellan producent och nyttjare av tjänst. 

Vilken är din bransch Uber och AirBnB, för det finns tro mig.

Vi på ITF är givetvis förespråkare för att IT skall vara ett stöd inte en upplevd onödig kostnad eller bara krångel. 
När vi levererar IT som Funktion så är en stor del av det avtal vi tecknar som bygger på samsyn och samskapande. Det måste vara relationsbaserat och bygga på att bägge parter vill någonting. Om man bara sätter sig på varsin sida om bordet och kommunicerar via jurister, så står det ett konkurrentmoln på himlen som siktar in sig på dina kunder med laserprecision. Så när ni är klara med att spotta saliv på varandra har kunderna redan bytt leverantör.
Så jag frågar dig en gång till, vilka är din bransch Uber och AirBnB?

Läs mer om IT som funktion här

Publicerad av Peter Tötterman på 2017-sep-14 14:46:09


Peter är marknadschef och affärsutvecklare på ITF. Han brinner för nyttan av IT i företag och är ofta bryggan mellan IT och verksamheten. Visionär och strategisk lagd men med båda fötterna på jorden.

Hitta Peter Tötterman på:

Ämnen: framtid, molntjänster, amazon, azure, google, verksamhet, digitalisering, konkurrens