Blogg

det är inte nedskärning - det är digitalisering

Publicerad av Svensk IT Funktion AB på 2018-mar-13 14:04:25
  1. Ovan rubrik är hämtad från Nordeas VD, Casper Von Koskull. Varför skall man använda en så stor omställning som digitalisering innebär för företag, som svepskäl för beslut man tagit av enbart kostnadsskäl. Om Nordea "Digitaliserar" så att 6000 personer måste lämna sitt jobb, borde han offentligt visa hur och vilka processer som i framtiden inte kräver en enda av dessa 6000 personer. Digitalisering är något som måste till för att företag skall kunna möta konkurrensen globalt. Digitaliseringen innebär att man som företag får en global marknad, men också lokal konkurrens. Vi är inte längre ett land i framkant som vi en gång var, enligt en undersökning från Accenture är Spanien och Frankrike långt före oss i Digitaliseringsprocessen på hela 76% av företagen, Sverige ligger på 46%. Outsourcing innebar att mängder av företag såg sin chans att dra ned på kostnader och gjorde sig av med personal, för att några år senare inse att all tekompetens försvunnit och man var i händerna på sin "partner" som tar betalt för samtal till deras helpdesk.  Nämner man idag outsourcing bland IT personal så förknippar man det direkt med att jobbet är i fara. När en VD som ovan går ut med ett uttalande som "smutskastar" morgondagens företagsmarknader ger han direkt en signal som kommer att hämma alla företag som skall digitalisera. Alla kommer reagera och koppla det till  personalnedskärningar. Inte till den nytta som faktiskt är nödvändig för företagets fortlevnad. Det skall finnas en stolthet och utrymme för personlig utveckling i företag med hälsosam digitalisering.
Läs mer

Kategorier: digitalisering, verksamhet, konkurrens

Är din företagsledning redo för digitalisering?

Publicerad av Nicklas Henriksson på 2018-feb-23 17:04:09

Digital transformation är numera uppe på bordet i varje företagsledning, man är eniga om att de flesta företag på något sätt bli berörda i form av nya affärsmodeller samt intäkter från digitala processer.

Läs mer

Kategorier: verksamhet, digitalisering, molntjänster

Har du en elefant i din organisation?

Publicerad av Jonas Goude på 2018-feb-16 09:48:44

Applikationer är numera en angelägenhet utanför IT-avdelningen. Alla företag är idag mer eller mindre beroende av applikationer av olika de slag, man kan nästan säga att alla företag är mjukvaruföretag,

Läs mer

Kategorier: digitalisering, molntjänster, Infrastruktur, IT budget, Central Infrastruktur, verksamhet

Hur kommer molntjänster att förändra ledarskapet?Del 3 av 3

Publicerad av Peter Tötterman på 2018-feb-16 09:00:00

1967, tidigt i det som skulle kallas den tekniska revolutionen, hade John Culkin (en amerikansk professor och tidigare präst) en lysande insikt.

Läs mer

Kategorier: verksamhet, digitalisering

Hur kommer molntjänster förändra ledarskapet?

Publicerad av Peter Tötterman på 2018-feb-09 15:29:36

DEL1 av 3.
xNya teorier och praxis skapas ofta från de möjligheter som ny teknik erbjuder. Den nya tekniken skapar innovation och ideér för omstrukturering av ”Vi gör som vi alltid gjort” cementerade rutiner och processer.


Läs mer

Kategorier: verksamhet, azure, molntjänster, Migrera till molnet

Självkörande bilar och Nya fabriker i Sverige som skall bygga Amazon

Publicerad av Peter Tötterman på 2017-sep-14 14:46:09

Det finns snart inga gränser för vad som är verklighet och vad som är fantasi. Dagligen rapporteras det om nya framsteg med självkörande bilar, en kollega på jobbet konstaterade att det vore en dröm för trötta idrottsföräldrar att slippa köra fram och tillbaka till alla träningar och matcher. Vem vet vi kanske inom en snar framtid får se förarlösa bilar med barn i träningskläder åkandes till och från aktiviteter. Föräldrarna kan jobba ännu mer övertid och följa bilen med Appen, "where is my car?".

Läs mer

Kategorier: framtid, molntjänster, amazon, azure, google, verksamhet, digitalisering, konkurrens